Fesztivál Esküvő élménybeszámoló - Interjúnk Zsuzsával :)

A Fesztivál esküvő forgatókönyve című cikkünkben írtuk, hogy egy ilyen stílusú menyegző laza és szabadelvű. Hogy mennyire az leginkább rajtad és a párodon múlik, na meg persze a fantáziátokon. Erre egy remek példa az alábbi interjúnk, de nevezzük inkább élménybeszámolónak. Nagy szeretettel mutatjuk be nektek Zsuzsát, az első kizárólag Fesztivál Esküvő témában írt cikkünk alá kommentelt Facebook-on. Abszolút magára ismert a cikkből, hogy neki ilyen esküvője volt. Megkértük hát, hogy meséljen róla egy kicsit. Fogadjátok sok szeretettel.

Mielőtt elolvasnád egy kis megjegyzés: Ha elolvasod ezt a cikkünket majd utána a másik két cikkünket a témában (a linkeket az interjú végén találod) láthatod majd, hogy mennyire mást és mást jelenthet mindenkinek, így valószínűleg neked is, hogy milyen lehet egy Fesztivál Esküvő :) EGÉSZEN NYUGODTAN ELERESZTHETED A FANTÁZIÁDAT!

Mesélnél egy kicsit magáról az  esküvőről? Milyen volt?

Kimondottan természetközeli, „hippi” esküvőt szerettünk volna, mert mi is azok voltunk. A helyszín: tisztás az erdő közepén. Mint a mesében: kis patak, fahíddal, két oldalán két kulcsos ház. Körülbelül 40-en voltunk, legtöbben ott, a házak körül, sátorban aludtunk. Nem volt „dresscode”, hiszen nomád körülmények közt tartottuk. A Táltos csak annyit kért, lehetőleg fehérben legyünk. Ezért sokan mezítláb, félmeztelenül voltak, papucsban, de többen felvettek fehér vagy világos ruhát, inget.

A két apósjelölt versenyt főzött bográcsban, a patak két partján! Az italok a patakban hűltek.  

Este tábortűznél zenéltünk, énekeltünk, beszélgettünk hajnalig. 

Fesztivál esküvő - beszámoló - vérteslovas

Hogyan jött az ötlet, mi adta az ihletet, hogy fesztivál hangulatú esküvőt szervezzetek?

Teljesen szabad és laza ünnepet szerettünk volna, a kényelmetlen, kötelező körök nélkül. Mi sem szerettük a megkötéseket. Ezért is döntöttünk a táltos esküvő mellett a „hivatalos” ellenében. Az akkori párom utcazenész volt, én blues énekesnő. Koncertek, fesztiválok, bulik jelentették az életünket, így természetes volt, hogy az esküvőnk is ilyen lesz. 

Elmondanád, hogy mik voltak azok az egyedi elemek, amik a fesztivál hangulatot adták?

Gyakorlatilag minden! A nomád helyszín, az étel saját kezű elkészítése, a sátrazás. A „szokásos” cathering, kényelem, kiöltözöttség, díszítés, megkötések teljes hiánya. Az esti tábortűz melletti zenélés a „hivatásos” zenekar helyett. Tényleg olyan volt, mint a Sziget még anno! 

Fesztivál esküvő - beszámoló - vérteslovas

Hogyan szerveztétek meg a menyegzőt?

A helyszín adott volt, évek óta jártunk oda a barátokkal. Egy ilyen esküvő megszervezése nem egy év, maximum 2-3 hónap. A helyszín megvolt. Nem kellett ruha, zenekar, cathering, pap, kápolna, anyakönyvvezető, dekor, fodrász, kozmetikus, virágos. A gyűrűnket egy ezüstműves barátunk készítette ajándékba. Az ételhez aznap reggel vettük az alapanyagot, műanyag tányért és evőeszközöket.

 Kizárólag azon kellett komolyabban elgondolkodni, hogy pontosan kik legyenek jelen. A meghívókat mi szerkesztettük, nyomtattuk, teljesen egyszerű volt. 

Mindketten úgy gondoltuk, a feleslegesen felfújt külsőség az ami: máz. Ezt nem akartuk. 

Röviden elmesélnéd, hogy mi volt a forgatókönyv?

Csak magának a szertartásnak volt forgatókönyve. Egyébként meghirdettük, hogy 2-kor kezdünk, adtunk egy térképet, ki hogy jut oda. De legtöbben velünk együtt jöttek. Csak megjegyzem, erdei kisvonattal lehet oda jutni! Nagyon menő! 

Fesztivál esküvő - beszámoló - vérteslovas

Amint odaértünk letáboroztunk, elkezdtük együtt előkészíteni a két Apának a bográcsost. Volt, aki fát vágott, volt 2-3 barátunk, akiknek csak az volt a dolga, hogy egész nap hordják a vizet (nem, az sem volt). Mi többiek kitakarítottuk a házakat, pucoltuk, felvágtuk a zöldséget, húst. Én készítettem a folyamatosan érkezőknek ételt. 

Nem sokkal a szertartás előtt, aki akart, elment átöltözni. 

Táltos esküvőnk volt, erről szólnék kicsit részletesebben. 

Hogy miért? Ezt nehéz elmagyarázni és lehet, hogy sokaknak nem lesz szimpatikus. Szerettünk volna olyan szertartás szerint egybekelni, amit igaznak érzünk. Sajnos a dogmatikus egyházakba vetett hitünk és bizalmunk megtört, épp azért, mert ezek dogmatikusak és kirekesztők. De hittünk és hiszünk Istenben, illetve abban, hogy egy nagyobb minta apró részletei vagyunk mind. 

A saját hitrendszerünkhöz legközelebb a táltosok hitvallása állt. Az Őselemek tisztelete, a Természet tisztelete és az Egyisten tisztelete mindezek felett. 

Maga a táltos szertartás (amennyire emlékszem): 

A Táltos dobbal és énekszóval hívott be minket. Körben álltak a vendégek. Elé állva egy esküszöveget mondtunk el, mely hasonlít a hagyományos keresztény eskühöz. Ezután a Táltos a Négy Őselem és az Öregisten áldását kérte ránk. Majd Tűzben, Vízben, Földben és Levegőben mosdattuk meg egymás kezét és a saját arcunkat. Végül csatlakoztunk a vendégek köréhez. A Táltos egy kupa bort megáldott és azt körbeadva mind ittunk belőle. 

Ez után jöhettek a gratulációk, ajándékok – melyek ugyanolyan szerények és természetesek voltak, mint mi és maga az esküvő. Főként kézzel készített ékszerek, sálak stb. 

Egy ilyen esküvő teljesen más. Egyáltalán nem ajánlom olyanoknak, akik bármiben is a szokásos hagyományt keresik. 

Fesztivál esküvő - beszámoló - vérteslovas

Volt, ami a szervezésben kihívást jelentett? Esetleg amire a nagy-napon kifejezetten figyelni kellett?

Talán a megfelelő mennyiségű étel-ital, amit nekünk kellet kiszámolni, nem lévén cathering cég. 

Mit tanácsolnál, azoknak aki Fesztivál Esküvőt szeretnének?

Az én esküvőm még az extrém esküvők világában is extrémnek számított. Tudom, hogy az idősebb rokonok ragaszkodhatnak a hagyományokhoz. Sokszor ettől sajnos nem lehet eltekinteni. De a fontosabb momentumokban tartsátok magatokat a saját álmaitokhoz! Viszont akiket valóban szerettek, azokkal törekedjetek a kompromisszumokra.

Másrészt legyetek nyitottak! A Fesztiválesküvő épp arról szól, hogy legyen valami teljesen más – vagy legalább néhány aspektusában meglepő és új! Merjétek felvállalni az őrült ötleteket – aztán persze csiszolgassátok tökéletesre! 

Zsuzsa, nagyon szépen köszönjük a képeket és a történetedet!

Nagy szeretettel várunk Titeket a Vérteslovas Parkban egy esküvői helyszínbejárásra, melyet most a vírushelyzetre tekintettel, akár online is megtehettek!

Kérlek töltsétek ki az alábbi jelentkezési űrlapot és kollégánk keresni fog az időpont egyeztetéssel kapcsolatban!
Addig is jó készülődést.
Ígérem a Vérteslovas Parkban remekül fogjátok érezni magatokat!

Mi várunk Titeket nagy szeretettel!

 

Címkék

Hozzászólások