A szabadtéri játékok 10 elképesztően jó hatása a gyerekekre

Nem mondunk újat azzal, hogy napjainkban a gyerekek túl sok időt töltenek a kanapén vagy a számítógép előtt ülve.

Bámulják a televíziót, nyomkodják a mobiljukat.

Tudjuk, ez is az ő életük része, de túlzásba véve ártalmasak az egészségükre nézve. Romlik a látásuk, és a mozgás hiányában egyenes az út a korai elhízáshoz is. Ezzel ellentétben a szabadban való közös játék jó hatással van a mentális és a fizikai jóllétükre.

A közösségben töltött játék során fejlődik a személyiségük és javulnak a társas kapcsolataik.

Összegyűjtöttük most a szabadtéri játékok 10 olyan vitathatatlan előnyét, amik bámulatosan fejlesztik gyermekeink képességeit.

1# Segít új dolgok tanulásában

A szabadtéri játékok briliáns módon támogatják a gyerekek tanulási képességeit. A játékok során hasznos élettapasztalatokat és készségeket sajátíthatnak el, és fejlődik a problémamegoldó képességük is.

Testközelből fedezhetik fel a természet csodáit úgy, ahogy egy tankönyvből sosem tudnák, mindezt játékos formában.

2# Fejleszti az erőnlétet

A szabadtéri játékok jelentős része fizikai aktivitásra készteti a gyerekeket.

Az izomzatuk erősödése mellett immunrendszerük is javul, így ellenállóbbá válnak a betegségekkel szemben, vagy gyorsabban kilábalnak az esetleges betegségekből.

A friss levegőn jobb lesz a vér oxigénellátása, nem beszélve arról, hogy a nap sugaraiból észrevétlenül is magukba szívják a nélkülözhetetlen D-vitamint.

3# Fejleszti a kreativitást

A kinti játékok, a természet szépsége inspirálja a gyerekeket, szárnyakat adnak a fantáziának és teret a szerepjátékoknak.

Mindezek lehetővé teszik a gyerekek kreativitásának a fejlődését, amit az élet minden területén alkalmazni tudnak a későbbi életük során is.

4# Javítja a társas kapcsolatokat

A szabadban játszó gyerekek szinte ösztönösen csapodnak egymáshoz, hogy a játék örömét közösen élhessék át.

Amikor a gyerekek együtt játszanak, vagy csak szimplán beszélgetnek egymással, észrevétlenül fejlődik a szociális és a kommunikációs készségük.

A saját kis csigaházába bújt gyermek, amint kikerül az önkéntes vállalt fogságából hirtelen kivirágzik.

Megnyílik a világra, barátkozóbb és empatikusabb lesz a társaival szemben és ezt a képességet egész életében kamatoztathatja.

5# Pozitív életszemléletet erősít

Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a szabadban, sokkal szebbnek látják a világot, mint a szobájukban gubbasztó társaik.

Nyugodtabbak és szemmel láthatóan boldogabbak. Nem véletlen, hogy még a szakemberek is receptre írnák a természetben való sétákat, aktivitásokat, ha tehetnék.

6# Személyiségfejlesztő

A szabadban önfeledten játszó gyerekeknek sokszor egyedül kell szembenézniük a „veszélyes” szituációkkal, hiszen nem loholnak utánuk a felnőttek minden bokorba.

A gyors problémamegoldások magabiztosabbá teszik őket, és függetlenebbnek érezhetik magukat. Ezek a képességek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy önállóan gondolkodó és cselekvő felnőttekké váljanak.

7# Fegyelmezetté tesz

Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a szabadban és a természetben, gyorsabban megtanulják felismerni a veszélyt. Az egészséges félelem óvatosságra inti őket, és jóval fegyelmezettebbek azoknál a társaiknál, akik a négy fal között töltik a mindennapjaikat.

8# Fejleszti a motorikus készségeket

A friss levegőn folytatott szabad játékok nagymértékben fejlesztik a nagy, és a kis motorikus készségeket, amiket a tanulás során észrevehetően az előnyükre tudnak fordítani.

9# Elmélyíti a természet szeretetét

Azok a gyerekek, akik szabadidejük nagy részét kint töltik, nagy eséllyel felnőtt korukban is közel maradnak a természethez.

A túrázások, kirándulások, erdei séták a későbbiekben is hasznukra válik fizikai és mentális egészségük megtartása érdekében.

10# Segíti az egészséges életmód kialakítását

Pontosan tudjuk, hogy a gyerekkorban felvett szokások kihatnak a későbbi életünkre.

Amit látunk, amiben szocializálódunk, az kísér végig bennünket az életünk során.

Azok a gyerekek, akik sok időt játszanak kint a szabadban, nagy eséllyel felnőtt korukban is törekednek az egészséges és kiegyensúlyozott életmód kialakítására.

Szerző: Hadarik Rita

Hozzászólások